ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Πρωτοβουλία Πολιτών ιδρύθηκε και θέτει Καίρια Ερωτήματα

 

 

 

“Ως Κύπριοι ποιοι είμαστε; Πού βρισκόμαστε; Πού θέλουμε να πάμε; Πώς θα φτάσουμε εκεί ως ελεύθεροι άνθρωποι, ηγέτες της ζωής μας, αντάξιοι της ιστορίας μας και της ευημερίας των παιδιών μας;”

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα “καίρια ερωτήματα” που η Συντονισμένη Πρωτοβουλία Πολιτών “Ελευθερία” για Πρόοδο και Περηφάνια έθεσε στην διάρκεια της πρώτης της διάσκεψης Μέσων Ενημέρωσης, σήμερα Δευτέρα, 9 Ιουλίου.

Ο Σταύρος Ζένιος, μέλος του προσωρινού προεδρείου άρχισε με τη διαπίστωση ότι σήμερα “ο Περήφανος, Δημιουργικός και Φιλότιμος Κύπριος, Εμείς, δεν είμαστε Ελεύθεροι, δεν έχουμε επαφή με την Αλήθεια, δεν λειτουργούμε Συλλογικά, δεν είμαστε Αισιόδοξοι για το Μέλλον μας” και προχώρησε στην ανάδειξη της αναγκαιότητας μιας νέας, “απλής, δημιουργικής και αποτελεσματικής πολιτικής, δίκαιης για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

Η βασική φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας “Ελευθερία”, η οποία χαρακτηρίζεται ως Ανοικτό Δίκτυο Έρευνας και Επιρροής, εμπνέεται από το τετράπτυχο “Ερωτούμε, Ερευνούμε, Προτείνουμε, Δρούμε”.

Τη διάσκεψη εμπλούτισαν με σύντομες παρεμβάσεις τους η Ηλιάνα Νικολάου και Μαρίνα Θεοδότου, επίσης μέλη του προσωρινού συμβουλίου. Η κυρία Νικολάου εστιάστηκε στο ερώτημα “Πώς δημιουργούμε ένα αποτελεσματικό και κοινωνικά υπεύθυνο κράτος;” ως αναγκαίου συστατικά στη διάπλαση της Πολιτικής Κοινωνίας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η κυρία Θεοδότου με τη σειρά της εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Κύπρο “Έχουμε και μυαλά, και καρδιά, και εμπειρία και τεχνογνωσία” και τόνισε ότι με σκληρή δουλειά και αξιοκρατία, με αξιοποίηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μπορούν να συνεισφέρουν στην πραγμάτωση σωστής, αειφόρου ανάπτυξης της Κύπρου.

Στην πορεία για το Ιδρυτικό της Συνέδριο, τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Πρωτοβουλία “Ελευθερία”, εγείρει και επικοινωνεί για πρώτη φορά τα Καίρια Ερωτήματα που χαρτογραφούν τις αναζητήσεις της και θα απασχολήσουν τις ομάδες εργασίας.

 

 1. Ποια είναι η Αλήθεια για την κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας;

   

   

 2. Ποια ελλείμματα Αξιών δημιούργησαν την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση;

   

   

 3. Ποιες σημερινές αντιλήψεις εμποδίζουν την λειτουργία ενός δίκαιου, δημιουργικού και αποτελεσματικού κράτους;

   

   

 4. Πως η Κύπρος και οι άνθρωποι της μπορούν να αναγνωρίσουν τις Αξίες που δημιουργούν συνθήκες ευημερίας και ευτυχίας;

   

   

 5. Πως ενδυναμώνονται και πως δραστηριοποιούνται οι πολίτες;

   

   

 6. Ποιοι θεσμοί οδηγούν στην λειτουργία ενός δίκαιου, δημιουργικού και αποτελεσματικού κράτους --και πως;

   

   

 7. Πως μπορεί να αναβαθμιστεί ο έλεγχος της πολιτείας από τους πολίτες;

   

   

 8. Πως μπορεί να αναπτυχθεί και υιοθετηθεί Εθνική Στρατηγική για Ευημερία και Ευτυχία;

   

   

 9. Ποιοι οι κανόνες του γνήσιου πολιτικού διαλόγου ο οποίος προάγει την κατανόηση και την σύνθεση;

   

   

 10. Ποιος είναι ο Κύπριος σήμερα και ποιος θέλει να γίνει;

   

 

“Είμαστε πολιτική κίνηση και όχι κομματική” διασαφήνισε στα πλαίσια σχετικής ερώτησης ο κύριος Ζένιος και υπογράμμισε ότι η Πρωτοβουλία θέλει να εμπνεύσει και να εμπλουτίσει το Δημόσιο Διάλογο των ενεργών πολιτών. «Αν το θελήσουμε πολύ και πολλοί, στο χέρι μας είναι να περάσουμε σε μια νέα εποχή Αναγέννησης και Δηµιουργίας.»